12/16/2009

Asure'nin Tarihi


Nuh Peygamber ve yanindakiler Muharrem ayının onunda yani ocak ayinda Türkiye’nin kuzey dogusunda bulunan Agri Dagi’nda iken, bulunduklari gemide cok az yiyecek kaldigini farkediyorlar. Karinlarini doyurmak icin ellerinde kalan erzaklarla bir as pisiriyorlar. Asure sadece Muslumanlara ozgu olmayan Ermeniler tarafindan ozel gunlerde, Ortodokslar (Rum, Bulgar, Sırp) tarafindan da Perhiz donemlerinde yapilan bir as olarak biliniyor. Konulan malzemenin en az yedi cesit olmasi gerekiyor.


Osmanli sofralarinin en yaygin tatlisi olan asure, bir toren tatlisi olup genellikle Muharrem ayinin onu ile yirmisi arasinda Kerbela Vak’asi anisina yapilmaktadir. Genelde kırk türlü malzemeyle yapılan asure, geleneksel olarak komsulara, dostlara, akrabalara ve tanıdıklara dagıtılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.