12/06/2009

ilginç sporlar-2



SATRANÇ BOKSU
Bu spor, toplam 5 rauntluk boks maçı ile toplam 24 dakikalık bir satranç maçından oluşuyor.
Rubingh, bu yeni spor türü için ilhamı, 1992’de yayımlanan bir Fransız çizgi romanından aldı. “Soğuk Ekvator”.Rubingh’in bulduğu ilk adaylardan biri Berlin’de çevik kuvvet polisi olarak görev yapan amatör kikboksçu Frank Stoldt,Satranç boksunun geçen Kasım’da Berlin’de yapılan ilk dünya şampiyonluğunu kazanan Stoldt, kendi deyimiyle “iki sporun da saldırgan” olması nedeniyle satranç boksuna ilgi duyduğunu söyledi.

KURALLAR:

Satranç boksunda maç 6 raunt satranç ve 5 raunt boks olmak üzere 11 raunttan oluşuyor. Maç satranç raundu ile başlıyor, sonra boks raundu, sonra satranç raundu ile devam ediyor.Her satranç raundu 4 dakika, her boks raundu 3 dakika olmak üzere maç toplam 39 dakika sürüyor. Her raunt arasında, oyuncuların kıyafetlerini değiştirmeleri için birer dakika mola veriliyor. Her oyuncunun satranç rauntlarında hamlelerini yapmak için toplam 12’şer dakikası var.Satrançta mat olan, ya da süresini geçiren, boksta ise nakavt olan ya da hakem kararı ile yenik ilan edilen ya da her iki oyundan birinde maçtan çekilen oyuncu maçı kaybediyor.Eğer satranç maçı berabere biterse, boks maçında iyi puan alan maçı kazanıyor. Eğer boks maçında da beraberlik olmuşsa, satrançta siyah taşlarla oynayan maçı kazanıyor.Seyirciler ise hala bu yeni spor türüne alışamadı. Satranç boksu seyircilerinden Yarim Fahre, bu duygusunu “120 kiloluk adamları oturmuş satranç oynarken görmek fotomontaj gibi” sözleriyle ifade ediyor.
Satranç boksu Dünya Satranç Boksu Örgütü adıyla uluslararası bir örgütlenmeye sahip olsa da, henüz resmen federasyon olarak örgütlenmiş değil. Dünyadaki toplam satranç boksörlerinin sayısı ise 150 civarında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.