11/25/2009

Fernand Coulibaly

Futbol Kariyeri

Türkiye'ye gelmiş en iyi yabancı oyunculardan biridir. Adanademirspor'da başlayan Türkiye macerasına Gaziantep, Ankaragücü, Vanspor, Siirtspor, Denizlispor, Diyarbakırspor'da devam etti. Her gittiği takımda başarılı oldu ve iyi bir golcü olduğunu gösterdi. Zaman zaman oynadığı sert futbol nedeniyle eleştirilsede uzun lüle lüle saçları ve her zaman iyi bir futbolcu olarak dikkat çekti.
Türkiye Süper Liginde 7 takımda 180 maça çıktı ve 70 kez fileleri havalandırdı. Türkiye kupası mücadelelerinde ise 14 kez sahaya çıktı ve 1 gol attı.
Türkiye'ye gelmeden önce Fransa'nın Stade Lavallois ile St.Etieenne ve Suudi Arabistan'da Al Wahda Mekka takımlarında forma giymiştir.
Mali Milli Takımınında formasını 1992-2000 yılları arasında giyen Coulibaly 1994 Afrika Uluslar Kupasında yarı final oynayan takımda yer almış ve 1 gol atmıştır.
Türk futboluna Afrikalı oyuncu sağanağının sancakçısı. Anadolu takımlarının büyük bölümünde forma giymiş oyuncu muhtemelen takımları sırasıyla kendisi bile sayamaz. Sempatik Türkçesi çok takdir toplardı. Ama kendisi bu mazeretin arkasına az saklanmadı. Ali Sami Yen'e işemişliği de vardır, Fenerbahçe taraftarına maç sonrası hareket çektikten sonra 'Fenerbahçe dünyanın en büyük kulübü, bir gün ben de orada oynayacağım' demişliği de. Reklam filminde de oynadı, Televole'yi o da çok sevdi. Malili Kolibali, isminin güzelliğinden midir, saçlarının lülesinden midir; bu ülkenin sevimli delisi olarak adını topraklara kazıdı. Güzel gollerin akıllarda.

Hayatı
Ailesi ile birlikte 5 yaşındayken ülkesinden ayrılıp Fransa'nın yolunu tutan Coulibaly burada 22 yaşına kadar kaldı. Daha sonra Suudi Arabistan'a gitti ve 1 sene de burda kaldı. 1994-95 sezonunda o zamanki adıyla Türkiye 1. ligine yeni çıkan Adanademirspor'a geldi. Adanademirspor'a gelmeden önce Türkiye hakkında bildiği tek şey Galatasaray olan Coulibaly 2000 yılında Vanspor'da iken müslüman olmuş ve Türk vatandaşlığına geçmiştir. Müslüman olduktan sonra peygamber efendimiz(sav)'den dolayı Muhammed adını almış, soyisim olarak da Gaziantep eski başkanı Celal Doğan'ın soyadı Doğan'ı almıştır. Gaziantep'i çok sevdiğini söyleyen Coulibaly en sevdiği yemeğin de Antep kebabı olduğunu söylüyor.
Hayatın da kazandığı herşeyi Türkiye'ye borçlu olduğunu söyleyen Coulibaly, ilk geldiğim de amacım üç büyüklerden birinde oynamaktı ama olmadı diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.