11/27/2009

plastik torbaya son.

Amerikan Doğayı Koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda yaklaşı milyon ile 1 trilyon adet arası değişmektedir.Bu torbaların geri dönüştürülen miktarı ancak %1dir. Bir torbanın geri kazanımı, yenisini üretmekten kat kat pahalıdırGeri dönüşüm projelerince 1 ton plastiktorbanın işlenme ve dönüşümü 4,000 $’a mal olurken, bunların bilahare yeni olarak marketlere satışı sadece 32 $ dır.

Öyleyse, bunca torba nereye gidiyor??…
1975 teki bir araştırmaya göre, okyanuslarda dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3.700.000kg. plastik torbayı denizlere boşaltırlar... Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönmemişse, bunun nedeni denizlerin dibinin çöplük olarak kullanılmasıdır.
Doğaya bırakılan torbaları rüzgar uçurarak..En ücra noktalara kadar ulaştırır.Izgaralardan sızarak kanalizasyon yolu ile...
deniz, göl ve nehirlere varır.......Bunun içindir ki,Kuzey kutbunda Spitzbergen yakınlarından, güneyde Falkland adalarına kadar geniş bir çevrede, denizde yüzeyinde sık sık plastik torbalara rastlanır.
Plastik torbalar, Amerikan sahillerinden toplanan atıkların %10’unu teşkil etmektedir
Işık, plastik torbalarda kimyasal çözümlemelere neden olur. Zaman içinde daha küçük ancak daha zehirli petro-polimerlere bölünürler...Ve... bunlar da topraklarımızı ve sularımızı zehirler.Sonuçta, bu mikroskopik partiküller besin zincirine girer.İşte o zaman doğal hayatın geleceği enikonu tehlikededir.
Balina, yunus, fok, deniz kaplumbağalarından başlayarak yaklaşık 200 farklı deniz canlısı, plastik torbalar nedeni ile hayatını kaybeder. Kuşlar boğulur Besin sanarak yuttukları plastiği hazmedemeyen kaplumbağalar ölür Öyleyse…
Çözüm????????
Bez torba kullanmakla, haftada 6 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz.Bu da ayda 24 torba,Yılda 288 torba,Ortalama bir yaşam süresince de, 22,176 torba eder.
Ülkemizde her 5 kişiden sadece 1’i bunu yapsa, yaşamımız süresince 31.046.400.000 plastik torba kullanımdan kalkmış olur.
Bangladesh plastik torba kullanımını yasaklamıştır.
Çin, kullanımını paralı yapmıştır
Irlanda, Avrupa’da bir ilk olarak, 2002’de plastik torbaları vergilendirdi. Bugüne kadar plastik torba kullanımında %90 azalma kaydedildi
Israil, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzania, Güney Afrika, Taiwan, ve Singapur’da ise, yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı.
27 Mart 2007, San Francisco Amerika’da plastik torba kullanımını ilk yasaklayan şehir oldu.
Plastik alışveriş torbaları, petrol türevi bir termoplastik olan polietilen mamulüdür.
Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarruf edecek.

Demek ki...bir şeyler yapmak mümkün!!!

http://www.solplatform.org/showthread.php?t=1780 alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.